CWWN aus Moers unterwegs in NL
WarenkorbSeite versendenDrucken

Niederländische Auszubildende berichten von dem gemeinsamen Austausch       

(Anmerkung: Der Text wurde im Original beibehalten - Niederländisch zu verstehen ist nicht schwer)

Vandaag was het zover. De Duitse mensen kwamen naar ons toe om te kijken hoe wij het hadden geregeld in de gehandicaptenzorg.

Om 9.00uur arriveerde de mensen, en na een welkomst woordje door Jos van Buel en Veronique Mols en een lekker stukje zelfgemaakte cake met een kopje Koffie of thee gingen we om 9.30 toch richting Daelzicht te Heel.

In Heel aangekomen werden we in groepjes van 2 gesplitst en kregen we een rondleiding. Eerst gingen we via het belevingsbos richting de Manege. Hier kregen we een interessante uitleg, je zag dat dit helemaal nieuw was voor de Duitse mensen. Voor sommige bij ons in de klas hadden er wel van gehoord maar nog nooit gezien, voor hun was dit ook nieuw.

Hierna gingen we door via de Panheelderweg op weg naar de Multi media. Ondertussen stopte we bij de nieuwbouw huisjes, hier kregen we ook een uitleg hoe ze daar wonen. We zijn niet in de huisjes binnen geweest dit gebeurde later in de middag.

Toen we bij de Multi media aankwamen kregen we een hele duidelijke uitleg. Zowel de Duitse mensen als de Nederlandse mensen stonden er van versteld wat deze mensen allemaal kunnen. Met veel positieve indrukken gingen we via het kapelletje naar de kantine. Hier kregen we een heerlijk kopje soep en een lekker broodje, dit was erg gezellig hier kon je al wat gesprekken met Duitse mensen voeren.

Nadat we onze buikjes vol hadden gegeten gingen we weer verder met de rondleiding, nu gingen we naar de dagbesteding kijken. Het grote verschil tussen de Duitse mensen en de Nederlandse mensen was dat bij hun het meeste werk gericht is op productie en bij ons meer op daginvulling en eventuele ontspanning.

Ten slotte volgde we onze weg richting de woongroepen. Hier kregen we 4 huizen te zien, 1 normaal woonhuis van de buiten kant zag je niet dat hier cliënten woonde en dat dit van Daelzicht was. Hier leefde de cliënten samen, ze hadden wel hun eigen slaapkamer maar de badkamer en woonkamer deelde ze net als in een normaal huishouden. Het personeel komt naar de cliënten toe als ze uit de dagbesteding komen, verder is het huis overdag leeg. In de andere 3 huizen viel op dat de cliënten heel veel privacy hebben. Ze hebben een eigen badkamer, woonkamer en slaapkamer (hun eigen appartementjes). Dit vonden we allemaal heel erg mooi om te zien dat de cliënten ook alles zelf mochten bepalen hoe het is ingericht.

Hierna gingen we terug naar de parkeerplaats en wachtte op de andere groep, vervolgens gingen we weer terug naar school. Hier hebben we nog even de dag geëvalueerd en het samen afgesloten.

Als we terug kijken naar deze dag was het zeker een mooie dag geweest maar we hebben ook veel voor ons nieuwe dingen gezien en gehoord.

©2010 IMBS | Realisation: promuro