WarenkorbSeite versendenDrucken
Nieuwe cursus bij Gilde Opleidingen: Duits op de winkelvloer

Studies hebben uitgewezen dat Nederland vele miljarden schade lijdt doordat wij steeds minder goed onze talen spreken.Voor onze regio is Duits onmisbaar. Roermond bijvoorbeeld heeft meer dan 2,4 miljoen Duitse kooptoeristen. Om deze reden geeft de Retail & Business Academy samen met Gilde Opleidingen de cursus Duits op de winkelvloer. De eerste lichting cursisten heeft inmiddels het diploma ontvangen. Deze groep bestond uit winkeliers en mensen die zich vanuit een uitkering voorbereiden op een baan in een winkel. Zij hebben geleerd hoe ze Duitse klanten aanspreken, hoe ze moeten adviseren, hoe een klacht afgehandeld moet worden, maar ook hoe Duitse omgangsvormen zijn.

Meer info? Stuur een e-mail of bel (0475) 34 32 43.

 Gilde Opleidingen Bredeweg op bedrijfsbezoek bij Teekanne

 

Historie

 

Die Teekanne is het Duitse pendant van Pickwick.

 

Teekanne heeft in 2007 zijn 125jarig bedrijfsjubileum gevierd. De heren Rudolf Anders en Eugen Nisslé hadden in 1882 het idee om thee als merkartikel aan te bieden.

 

In 1888 werd in Dresden de eerste bedrijfslocatie opgericht. Sindsdien is de organisatie in familiebezit.

 

Tijdens de eerste wereldoorlog werd thee (met suiker) in zakjes verkocht. De zakjes werden toen nog met de hand gemaakt. In 1928/1929 werd de eerste machine voor de productie van theezakjes door Adolf Rambold ontwikkeld (35 theezakjes per minuut).

 

In 1945 wordt Dresden door vliegerbomben zwaar getroffen. Ook het bedrijfsgebouw van de Teekanne is grotendeels verwoest. In 1946 begint Teekanne op een nieuwe locatie in Viersen (Nordrhein-Westfalen).

 

In 1954 verhuist het bedrijf naar het nieuw gebouwde bedrijfsgebouw in Düsseldorf.

 

De rondleiding

 

De bus mag het bedrijfsterrein oprijden en de leerlingen worden van de bus afgehaald. Ze gaan naar de bezoekersruimte (door het Teekanne museum - 1 ruimte), waar ze beschermende kleding krijgen. Dit is een hygiënemaatregel, omdat men de productie gaat bezoeken. Ieder leerling wordt voorzien van een koptelefoon, waardoor de rondleiding beter gevolgd kan worden (in de productieruimte is veel lawaai door de machines).

 

In twee groepen wordt de productie bezocht, waar men de theezakjesmachine en de verpakkingsmachine in actie ziet.

 

Aansluitend gaan de groepen terug naar de bezoekersruimte. Er zijn tafels voor vijf personen voorbereid. Allemaal bijzonder netjes gedekt met theeglazen. Op elke tafel is ook voor koekjes gezorgd. Er worden twee soorten thee geschonken en over de thees kort toelichting gegeven. Daarna volgt een multi-mediashow over de historie van de Teekanne en over thee zelf (oogst, productie, historie enz.). Bij vertrek krijgt ieder leerling een pakje thee gratis mee.

 

Terugblikkend waren twee films eigenlijk net te veel voor de aandacht van de leerlingen. Het geheel was in het Duits (rondleiding en films) wat tot gevolg had, dat de leerlingen vermoeid raakten. De 1e jaars niv. 2 toonde weinig interesse aan de inhoud, mogelijk omdat ze niet begrepen, wat verteld werd. Docenten hebben wel ondersteunend zo veel mogelijk vertaald.

 

De niv. 3 klassen waren over het algemeen positief over het bedrijfsbezoek.

Aansluitend werd de kerstmarkt in Düsseldorf bezocht (van ca. 14.30 tot 17.00 uur).

Rond 18.00 uur was de bus terug op locatie, Bredeweg, Roermond.MACH MIT! 3 KLASSSEN ADMINISTRATIE VAN GILDE OPLEIDINGEN IN DÜSSELDORF

'

Circa 60 scholieren uit de leergang economie van ROC Gilde Opleidingen in Roermond hebben op 22 december 2011 het kantoor van de Nederlands-Duitse Handelskamer in Düsseldorf bezocht en informatie gekregen over de handelsbetrekkingen met Duitsland en het nut van de Duitse taal. Ze kregen vooral informatie over de 'Mach-mit'-campagne van de Actiegroep Duits. Gilde Opleidingen denkt er nu over om een eigen project op te zetten voor de Dag van de Duitse taal op 19 april 2012. Dit zouden we uiteraard zeer op prijs stellen.

   

Een foto-verslag vind je op:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.279469948766806.60435.250194798360988&type=3

'


Bezoek CentrO Oberhausen

In Oberhausen is een reusachtig winkelcentrum gebouwd, CentrO. Hier vindt je meer dan 200 winkels, zeer veel restaurants en er bevinden zich verschillende toeristische attracties o.a.  twee grote muziek- en filmcentra, een pretpark en een promenade, in deze combinatie  is dit een van de grootste winkel- en recreatiecenters van Europa. Voor de ca. 100 studenten van Detailhandel Roermond was een excursie daarom ook in meerdere opzichten bijzonder. Zij konden het centrum met eigen ogen zien en als bezoeker verkennen, maar werden ook door gidsen van het Citymanagement Oberhausen tijdens een rondleiding in de commerciële geheimen van dit grote complex ingewijd. Vooral de opzet en de marketingstrategie waren voor de deelnemers uit de winkelstad Roermond zeer interessant.

De inrichting van CentrO wordt gekenmerkt door veel marmer, lichtkoepels en palmen. Er is veel licht en veel zitjes en binnenterrassen. De meeste winkels zijn kledingwinkels maar er zijn ook winkels in accessoires, sieraden, parfum en electronica.STUDENTEN HOTELSCHOOL GILDEOPLEIDINGEN BEZOEKEN BEDRIJVEN IN DUITSLAND.

'

Als hotelschool student moet je internationaal geörienteerd zijn en dat is voor de meeste studenten ook geen probleem. Toch is het vreemd dat bij die internationale oriëntering gedacht wordt aan Spanje, Italie, Griekenland, Amerika en veel meer maar vaak het nabije Duitsland vergeten wordt. Het heeft wellicht te maken met het feit dat Venlo zo dicht aan de grens ligt en men daarom Duitsland niet meer als buitenland ziet.

Om de studenten bewust te maken van de vele mogelijkheden die de grensregio te bieden heeft namen wij de 2e jaars klassen op maandag 12 september mee naar een tweetal bedrijven in Düsseldorf. Initiatiefnemer van deze excursie was het Euregio project GEBZ ( Grensüberschreitende Euregionale Burufsausbildungszusammenarbeit) beter bekend onder de naam "Jump across Borders". Uiteraard was de voertaal tijdens deze dag Duits!

Allereerst werd een bezoek gebracht aan Het Van der Valk Airport Hotel in Düsseldorf.

De studenten werden allerhartelijkst ontvangen en kregen een rondleiding door het hele hotel, zowel voor als achter de schermen. De OOh's en AAh's waren niet van de lucht. Dat kan ook niet anders want het hotel straalt een grote luxe uit en vooral de grote banqueting afdeling is ultramodern en van alle gemakken voorzien. Hopelijk hebben enkele studenten na deze rondleiding de motivatie gevonden om naar een stageplaatst te solliciteren.

Bij Van der Valk Düsseldorf werken mensen uit Nederland en Duitsland. Een zeer goed initiatief van dit hotel is dat zij op maandag taalles aanbieden aan hun medewerkers. De Nederlandse werknemers leren Duits van hun Duitse collega's en de Duitse werknemers leren Nederlands van hun Nederlandse collega's.

Na een heerlijk lunch in het hotel werd de groep verwacht bij de Esprit Arena en kregen ze tijdens een twee uur durende rondleiding alle ins- en outs van dit immense stadion te zien.

In de Esprit Arena vinden net zo veel voetbalwedstrijden plaats als concerten en grote feesten maar ook autoraces en bedrijfsevents. Voor de hotelschoolstudenten bracht deze rondleiding veel inzicht in eventmanagement en marketing.

Hopelijk hebben de studenten na deze zinvolle dag de "grensregio" aan hun internationale oriëntatie toegevoegd.

'


Gilde Opleidingen afdeling Handel op bezoek in Düsseldorf Medienhafen

[var.nur_haupttext;if [val]=1; then '

Hier het verslag van de uitwisseling:

 

Gelukkig is de excursie gisteren goed verlopen. Wij kwamen tegen 10 uur bij de Rheinturm met onze 4 bussen aan en Sike stond ons daar al met haar klas op te wachten. Eerst even kennis gemaakt en toen heb ik vervolgens van bus 1 t/m 4 de onze groepen na elkaar laten uitstappen, terwijl Christine en Silke de Duitse leerling eraan toevoegden en op weg gestuurd. Gebouw 1 was inderdaad erg goed te zien en alle groepen wisten inderdaad meteen de weg.

 

Wij hebben in de eerstvolgende straat gezellig even met z'n allen bij een restaurantje koffie gedronken en tegen 11.15 uur zijn Christine, Gini, Silke, Laura en ik weer naar de Rheinturm gelopen, waar de eerste groepen ons al opwachtten en hun formulier inleverden.

 

De Duitse leerlingen bleven staan tot iedereen er was. Sommige Duitse leerlingen hadden er wel moeite mee om alleen bij een hle groep Nederlanders mee te gaan, maar hebben het toch gedaan. Ook matchte het af en toe niet zo zeer. Het waren namelijk gymnasium studenten die m.n. met onze niveau tweetjes samen liepen. Een enorm niveau verschil! Volgende keer even op letten welke klassen samen lopen misschien. Maar al met al ging het goed.

 

Tegen half twaalf dachten we alle groepen weer gezien te hebben; in ieder geval was de hele Duitse groep geweest. We hebben alle groepen de weg naar de stad gewezen. Daarna liepen we naar stad om bij Schwan even een tafeltje voor alle docenten te reserveren. Silke is de hele dag met ons mee gegaan. Echt een leuke meid! (Binnenkort komt ze ook een keer in Venlo op de Hagerhofweg kijken hoe onze school is ingericht en onz onderwijs verloopt!)

 

Om half twee nam Silke van ons afscheid, want haar leerlingen stonden om kwart voor twee op de Burgplatz. Ik had haar dezelfde plattegronden van Düsseldorf meegebracht, die ze na afloop van de tocht aan elke leerling heeft gegeven en gewezen waar ze om kwart voor twee moesten zijn.

 

Wij zijn tegen kwart voor vier met de vier bussen en alle leerlingen an boord weer naar Venlo/Venray gegaan.

 

Al met al was het een geslaagde dag! Gudrun, hartelijk dank nog voor je medewerking en we staan open voor een vervolg op een dergelijke activiteit!!!

 

Groetjes,

 

Hetty

'; else '']


Trajektgroep Gilde Opleidingen naar Moers

Op woensdag 30 november 2011 zijn we met onze trajectgroep naar Moers geweest. We werden daar ontvangen met een heerlijk ontbijtje. Na een ontvangst en het ontbijt werd onze groep opgedeeld in tweetallen + een begeleider. Deze groepjes gingen naar verschillende instellingen. Wat wel opviel was dat cliënten krijgen betaald naar hoeveel werk dat ze leverde. Na een evaluatie bleek dat er veel verschillen op de instellingen zijn. Bij sommige groepen was er geen of weinig ruimte tot ontspanning. Bij andere groepen werd er per halfuur een paar minuten daarvoor ingericht. Veel onderscheid tussen hoog en laag niveau werd er niet gemaakt. Op de ene arbeidsplaats zaten wel 50 cliënten in een loods, terwijl op een andere plaats met de teach-methode werd gewerkt en er dus gezorgd werd voor een zeer gestructureerde en prikkelarme omgeving. Naar onze indruk is er minder begeleiding op de intensieve groepen dan in Nederland. Denk aan 2 begeleiders op minimaal 10 intensieve cliënten. Al met al was het een geslaagde en leerzame dag en we hebben er zin in om onze buren rond te leiden bij Daelzicht.

 HET IS TOCH (G)EEN KUNST.................

Ja, eigenlijk is het heel eenvoudig om een uitwisseling met twee opleidingen in de Euregio te organiseren.  Via het Euregionaal project Jump across borders zijn de studenten van de Opleiding Pedagogisch Werker Kinderopvang (klas 2K) van Gilde Opleidingen Venlo op 17 maart bij de opleiding "Kinderpflege" van het Berufskolleg Viersen op bezoek gegaan. Doel was om kennis met elkaar te maken en de overeenkomsten en verschillen in de kinderopvang te leren kennen.

Creativiteit hoort bij de opleidingen dus is ook voor passende activiteiten gekozen. In Viersen hebben de deelnemers 2 grote kunstwerken gemaakt. Op 1 april vond de feestelijke onthulling plaats van een schilderij van 2 X 2 meter op de locatie Groenveldsingel van Gilde Opleidingen. Het heeft een  prominente plaats tegenover de kantine gekregen. Aansluitend werd in gemengde groepjes boodschappen gedaan en typisch Duitse en Nederlandse gerechten gekookt en gegeten. In de namiddag konden de Duitse deelnemers een kijkje nemen bij het kinderdagverblijf Prinsjeshof in Venlo.

 

Wij kijken terug op een geslaagd evenement en kunnen concluderen dat door gezamenlijke activiteiten grenzen vervagen maar vooral ook veel plezier opleveren.Duitse studenten leren hun droomberoep in Nederland


Winnaar I-Pod Open Dag MBO bekend!

"De weg naar Nederland is altijd de moeite waard," zei Granit Kololli uit Mönchengladbach blij tijdens het in ontvangst nemen van de i-pod die hij gewonnen had op de open dag in Horst.

Als Duitse student heeft Granit ook bij het CITAVERDE College naar een stageplaats gezocht. Op de open dag was Granit al onder de indruk van de diversiteit van het stageaanbod en heeft zijn klas meteen op de hoogte gesteld van de vele mogelijkheden in Nederland. Dat hij ook nog eens het geluk had een Ipod te winnen maakte Granit nog blijer.


©2010 IMBS | Realisation: promuro